FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

FUDBAL/MALI FUDBAL – RAJA IZ VOGOŠĆE I SA GRBAVICE

Stalna praksa u radu portala su kontakti sa novim posjetiocima na stranici facebuka. U posljednje vrijeme imao sam interesantnih razmjena misljenja, ovom prilikom izdvajam one koje se odnose na raju iz Vogosce i sa Grbavice. Esad Esko Hadzijusufovic, Milan Baja Cukarinovic i Izet Bihorac su u pitanju.

Prilog o Izetu i njegov komentar cu objaviti posebno, Milan se dvoumi javiti da prosiri ovaj komentar: Dragi prijatelji cesto odem na vasu stranicu podsjetim se mnogih lijepih stvari i dobrih ljudi. Povod ovog javljanja je da vas upoznam da se i na Grbavici I, na igralistu iza Šumarskog fakulteta igrao odlican fudbal, a osamdesetih godina organizovali izvanredni turniri i sa po 20-ak ekipa i lige seniora i juniora. Dolazile su ekipe iz citavog grada i prodefilovali mnogi dobri igraci malog fudbala, kako anonimni tako i poznati, pa cak i drzavni reprezentativci. Pozdrav. „a zamolio sam ga da on ili neko od njegove raje napise vise o sutanju malog fudbala na Grbavici. Znam da je to naselje podarilo mnogo odlicnih fudbalera, kao i igraca malog fudbala.

Za ovaj prilog, malo vise, o igranju malog fudbala u Vogosci. Imam osjecaj da se osobe cije adrese imam na facebuku u zadnje vrijeme ustrucavaju da jave. Pokusao sam da ostvarim kontakt sa Dzevadom Pulicem, Namirom Solakom i Hamdijom Skorom, u zelji da oni nesto vise napisu o igranju malog fudbala u Vogosci. Slicno kao i Grbavica, ovaj dio naseg grada je bio rasadnik odlicnih fudbalera i malog fudbala. Na kraju, uspostavio sam kontakt sa Esadom Hadzijusufovicem i njega zamolio da vise napise o njegovoj karijeri. On je dostavio slijedeci prilog:

„ Postovani, ja sam veteran fudbaler. Igrao sam za Borac iz Bosanskog Samca, dosao na studij u Sarajevo i igrao za Pretis i Unis iz Vogosce 1967. Nas nekoliko mladih igraca dolazi u sampionsku ekipu Sarajeva. Ponovo u Unis u drugoj ligi Jug, bivse drzave. Igrao i za Radnicki iz Gorazda. Nastavio sam rad u fudbalu u Unisu, kao direktor i tu pocinje moja veza sa turnirom Fis -Gol. Moji igraci i ekipa, sa Nargilicem, Mrsom(rahmetli), Avdicima, igrala je vaznu ulogu na svim takmicenjima. Vec 17 godina vodim medjunarodni projekat Otvorenih zabavnih skola fudbala u BiH. Djeca ih zovu Danske skole fudbala. Fis - Gol budi u meni samo lijepe uspomene a mozda mozemo i saradjivati u nasim zajednickim aktivnostima. Pozdrav.“

Hvala Esku na ovim rijecima i sjecanjima. Kao sto sam rekao, bilo bi dobro kada bi neko od raje iz Vogosce zelio napisati vise o njihovim igracima i igranju malog fudbala.

 

Veterani FK UNIS Vogosca, mnogi od njih su igrali odlicno mali fudbal. Lijepo vidjeti ova lica a sto rece Esko mnogi od njih nisu vise medju zivima, nazalost. Stoje, s lijeva: Ramiz Avdic, Kabahija, Lukovic, Esad Hadzijusufovic-Esko, Momo Kosic, Salih Delalic, Dusan Jovanovic-Dujo, Svetozar Stanic-Seso, Dragan Drobnjakovic-Droba, Mirsad Fazlagic- Miro i NN. Cuce: Pero Sadikovic (sudija), Sreten Siljkut, Franjo Cace, Hasan Cerimagic, Milan Makic, Bajazid Arnautovic-Beko, Asad Nuhanovic i Omer Cerimagic 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version