FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

SALKO KUSTURA: Karijeru sam počeo u Proleteru sa Grbavice

RUBRIKA: VAŠI KOMENTARI, PIJEDLOZI, PITANJA

Drago mi je da je neko pokrenuo ili pokusava napraviti nesto kao "istoriju" malog fudbala u Sarajevu za predratni period. Probacu da pomognem koliko je to u mojim mogucnostima sa imenima igraca,ekipa...itd. I meni ce trebati malo vise vremena da pokupim neke informacije od ljudi za koje smatram da mnogo znaju o tome.

 

Naravno da sam igrao veliki nogomet. Poceo davne 1972 u Proleteru sa Grbavice, pa za Bosnu (Sarajevski studentski klub) od 78 pa do osamdest i neke. I onda, "igro za raju i zanemario taktiku i zavrsio u " Vratniku.  Do rata i 1-2 utakmice u toku rata ili neposredno po Dejtonu.

Uspjesi?  Dvije godine zaredom, u sezonama 88/89/90., sa Vratnikom osvojen Kup M.Tita za BiH, i automatski s tim uspjehom kvalifikacija za ucestvovanje u Kupu M.T. za citavu Jugoslaviju. Prve godine za protivnika Vratnik je dobio Osijek (tadasnji prvoligas) i na Grbavici izgubio 1:0. Iduce godine,u istom takmicenju (kad su pocela politicka previranja) umjesto Dinama iz Zagreba, za koji su tad igrali izmedju ostalih: Suker, Salja.., Vratnik za protivnika dobija Zeljeznicar i gubi na Grbavici 4:2.

Dosta, sad zasad, o tom periodu. Medjutim, to ne znaci da se necu opet javiti. Sretno i u zdravlju.

Salko Kustura

SENAD ARNAUTOVIĆ – BUCO: KAKO SAM POSTAO GOLMAN(2)

Dvije najjace golmanske velicine u mome fudbalskom zivotu, dva covjeka koja su ostavila neizbrisiv dio u mojoj karijeri su dvije legende sarajevskih klubova, Refik Muftic “Muftija” i Vasilije “Ciko” Radovic.

ČIKO

Vasilije Ciko Radovic, mi smo ga zvali i Cori, covjek kome sam neizmerno zahvalan za ovo sto sam u karijeri postigao. Ciko me je naucio svemu, bas svemu sto je bilo potrebno da se postane golman. Jeste da mi je bilo izuzetno tesko od samog pocetka rada sa njim tamo na onoj crnoj sljaci, ali se isplatilo.

Poslije mi je bilo jasno zasto je Cobo bio najbolji “parader” u Jugi. Ne volim se ni podsjecati na to kako nas je Ciko tjerao na golmanskom treningu. Ako ne naucis da dobro i mekano padnes, poslije treninga si samo za hirurgije na Kosevu. Za kaznu, ako bi mi ispala lopta, tjerao me je da skinem rukavice i treniram golih ruku. Ruke krvave i pune crne sljake, pa ne mozes ni zadacu za skolu da pises. Pa ko izdrzi. E takav je tada bio sistem rada i na taj nacin se tada postajalo “dobar golman”.

Evo nas nekoliko smo to izdrzali i osvijetlili nasu sarajevsku skolu fudbala u Svijetu. Kada prodjes skolovanje sa Cikom i odes igrati na travu, onda je to “mala maca” u odnosu na proslost i onu crnu grbavicku sljaku. Meni se uvijek cinilo da je kosevska sljaka bila malo drugacija, meksa, ako nista drugo bila je crvenkaste boje.

 

                                              Vasilije Ciko Radovic

TUTI

Ne smijem zaboraviti da sam u samim pocecima treniranja u FK Jug imao i trenera koga smo zvali Tuti (zao mi je, ali neznam mu vise ni ime a ni prezime) veliki dobricina, vodoinstalater iz mahale. On nam je bio trener u juniorima FK Jug i ponekad bi me vodio da mi pokaze kako se baca na loptu lijevo i desno, na onu grbavu livadu sto je bila iza teniskog terena pokraj dvojke (sada je tu Zetra), tu je makar bilo malo trave, da se ne bi ubio na sljaci.

 

Na kraju prica Senada Arnautovica – Buce zelim da mu uputim jedno veliko HVALA!

Buco, hvala Ti na izdvojenom vremenu i pricama sa kojima si nas podsjetio na jedno divno vrijeme. Na ljude i dogadjaje, koje smo svi tako voljeli.

 Ako budes imao jos toga da nam kazes, samo izvoli, za tebe su otvorene stranice portala Fis-Gol. Sve najbolje i pozdravi!

UREDNIK PORTALA

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version