FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

SEAD VRANIĆ: Sa 16 godina prvi put sam zaigrao za seniore

Rodjen sam 1967 godine. Moji poćeci vezani su za grad Brezu u kojem sam se rodio i poceo svoju fudbalsku karijeru. U mladjim uzrastima fudbalskog kluba Breze sam nacinio svoje prve fudbalske korake kod trenera Neđe Lazarevića. Prosao sam sve mladje selekcije kluba Rudar u kojima se isticem svojim talentom i trudom i vec  sa 16 godina prvi put sam zaigrao  za seniore kod trenera Ređe Muhameda i Runjevac Riste. Od 16 do 19 godine pravim pauzu zbog povrede, po dolasku iz vojske na nagovor trenera Duška Bajića, koji tada dosao iz FK Željeznicar u FK Rudar  Breza i ostajem tu jos jednu godinu. U ljeto 1988 godine odlazim u FK Rudar Kakanj, gdje me odvodi poznati fudbaler  tog perioda Muhidin Lukačević, tu ostajem tri godine. U dva navrata sam bio strijelac republicke lige i medjurepublicke lige (Hrvatska, Crna Gora, BiH). Pocetkom sezone 91 / 92 odlazim u NK Travnik na insistiranje sefa strucnog staba, Eshera Hadziabdica zajedno sa svojim klupskim kolegom Elvedinom Hadziahmetovicem, u tom periodu NK Travnik pravi jednu respektabilnu ekipu u koju dovodi poznate fudbalere i z Visokog, VIteza, Zenice, Busovace, Sarajeva. U ovom periodu NK Travnik pravi  vrhunski rezultat osvajajuci prvo mjesto u republickoj ligi na polusezoni, ja tada postizem 16 golova, javlja se interesovanje Sarajeva, Zelje i Partizana iz Beograda, koji zele  da me dovedu u svoje redove.

Pocetkom 92 godine, dolazi nesretni rat i na insistiranje trenera Hadziabdica u ljeto 92 godine on me odvodi u Hrvatsku. U Hrvatskoj imam strasnih problema sa povredama, tako da me to sputava u daljem razvoju. Po dolasku u Bosnu januara 96 godine, uz dogovor sa tadasnjim sportskim direktorom, Ivicom Pekićem potpisujem ugovor sa NK Bosna iz Visokog, koja je bila drugoligas sa tendencijama za ulazak u prvu ligu.

Te godine i naredne cetri, Visocka Bosna je bila najorganizovaniji klub u drzavi. U tom periodu bili smo prvi, osvojili kup BiH POBJEDOM NA Kosevu (donijeli smo najveci uspijeh Visockom fudbalu), zatim osvajamo superup (pobjedom nad Sarajevom) i zbog nemogucnosti igranja playoff dolazi do sistematskog raspada NK Bosna pocetkom 2000 godine. Te, iste godine odlazim u FK Rudar iz Kaknja, gdje igramo playoff za prvaka BiH. A nakon jedne godine ponovo se vracam u NK Bosnu. U tom periodu NK Bosna je bila drugoligas, sa svojih 18 golova sam doprinjeo da Bosna ponovo udje u prvu ligu. Nakon te godine trener Hadziabdic me ponovo odvodi u Travnik i u toj godini vracamo NK  Travnik u elitu BiH nogometa.

Poslije Travnika vracam se u NK Bosnu sezone 2002/2003 tu ostajem godinu, nakon godine na incijativu Nermina Bukve odlazim u FK Rudar iz Breze, gdje i zavrsavam karijeru sa svojih 38 godina.

 

FOTO ALBUM - SEAD VRANIĆ:

 

                                        Pioniri FK Rudar iz Breze 1981 godine

 

                            Ekipa Robi, turnir Fis – Gol 1991 godine. Sead Vranic cucu prvi s desna

 

 

                                                                    FK Bosna Visoko

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version