FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

SABIT GAČANICA: Najvažnije je prijateljstvo

Rodjen sam 1948 godine u Mostaru a otac je iste godine, po sluzbenoj duznosti, premjesten u Sarajevo, gdje i danas zivim.

Od malih nogu sam zavolio nogomet, kao i vecina moje generacije, a poceo sam sutati u Svrcinoj raji. Malo stariji ljubitelji nogometa znaju da je to raja koja se okupljala kod Narodnog pozorista. Tu smo uglavnom igrali ali i na staroj Skenderiji, na livadi u Pionirskoj dolini, FIS-u a posebno su bile atraktivne nocne utakmice pored Narodnog pozorista.

Na nagovor Franje Bozura, asistenta za tjelesni odgoj, 1967 godine pocinjem aktivno igranje u FK Sedrenik. Igrao sam na mjestu centarfora i postizao sam cesto golove. Zajedno su u generaciji bili: Podrug, Boro Karanfil, Kica, braca Helja (Ibro i Tahir), braca Trsic (Zoka i Mihajlo), Beban Kisic, Sule Jelaskovic, Medan………

1969 godine rahmetlije, Avdo Mulaosmanovic – Mornar i Mensur Bajrami su me pozvali da predjem u GP “Bosnu”, popularni Gepek. Igrao sam tu kratko, jer sam ubrzo dobio poziv za sluzenje vojnog roka. Po povratku iz JNA u klubu sam se zadrzao izvjesno vrijeme, da bih po zaposlenju u Privrednoj banci – osnovnoj banci 1973 godine, prestao sa aktivnim igranjem u nizerazrednim klubovima.

U banci sam poceo igrati mali nogomet a to je zaista bio jedan lijepi period. Sva ta igranja a posebno druzenja su bila za nezaborav. Najveci rivali ali ujedno i najveci prijatelji su nam bile kolege iz Privredne banke – Centrale. Pokojni Mladen Radancevic – Mladjo i Zlatko Krznaric – Celo a onda Adnan Muzurovic, Miki i Dusko (pokojni Milenko Curcic i Dusko Malic, o.u.) i mnogi drugi. U sjecanju ostala druzenja, pored sportskih susreta, u “Velezu”, “Bagremu”, kod Keme na SC Kovaci…..

U mojoj generaciji koja je igrala za ekipu osnovne banke bilo je vise dobrih igraca, izmedju ostalih, to su: Suad Sisic – Sisko, Jusuf Vladovic – Juka, Fikret Kadric – Pike, Zijah Ruzdic – Bato, Ante Zubac, Enver Ibric – Tumba nam je bio jedno vrijem golman ali pretezno su branili Tomo Marjanac i Amir Vilogorac. Mnogi od navedenih nisu vise medju zivima, nazalost. A o svom velikom prijatelju rahmetli Tumbi zelim posebno da govorim. Kakvih smo sve dozivljaja zajedno imali.

Za malonogometnu ekipu osnovne banke sam igrao do 1979 godine, do dolaska jedne generacije koju su predvodili Nihad Kovacevic - Nine, Kemo Kozaric, Jasminko Djapo……Ovdje zelim samo da napomenem da je moja generacija znala i pobjediti ljute rivale iz Centrale a kako me sjecanje sluzi ovi mladji to nisu uspjeli……jedan od razloga, sto cijenim Adnana Muzurovica, njegovo igranje i vodjenje ekipe sve te godine.

Interesantno je da je taj rivalitet zaista presao u prijateljstvo, te smo mi iz OB, na poziv kolega iz tada udruzene banke, bili ukljuceni aktivno da saradjujemo na organizaciji malonogometnih turnira i liga takmicenja koje su oni uspjesno organizovali. Prvo Tumba, pa Bato, a kasnije i ja smo aktivirani za potrebe organizacionog odbora turnira Fis-Gol i liga takmicenja.

Igranje lopte jeste nesto sto se ne zaboravlja ali ono sto sigurno ostaje i sto je meni najbitnije iz tog perioda su nasa zajednicka druzenja, bilo da se radi o sportskim suretima radnika PBS ili Medjubankarskim igrama ili u nasim “kotama” u gradu…..to nase prijateljstvo, koje traje i danas.

FOTO ALBUM SABIT GAČANICA :

 

                     Malonogometna ekipa Osnovne banke Sarajevo, Sabir Gacanica stoji cetvrti s lijeva

 

Sportisti OB Sarajevo na sportskim igrama radnika Privrene banke Sarajevo, koje su odrzane na Tjentistu 1983 godine

 

          Clanovi malonogometne ekipe, “pokisli”, vjerovatno su izgubili od PBS – Centrale (Udruzene banke)

 

                          Malonogometna ekipa Osnovne banke Sarajevo, Sabit Gacanica stoji prvi s lijeva

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version