FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

RAJKO DUGANDŽIĆ: Igrao sam na mnogim turnirima

Rajko Dugandzic ( 1957 godine rodjen) a interesantno kao sto Sifto jednom rece nikada nadimak nisam imao. Igrao sam na Fis golu svake godine sve do odlaska u Zagreb 1991 godine. Uvijek sam igrao za ekipu koja je predstavljala sportski centar Cengic Vila1,pocevsi od Zvijezda( Murta), Bordo 9, Leptir Zg……

Razmisljam nesto, mozda nikada ne bih presao na Sportski centar igrati da nije 1976 poginuo u saobracajnoj nesreci Fiko Grabovica (jednak je bio i dimenzija a i igracki kao legenda Fudo). Njegova smrt me otjerala na C.vilu 1, jer da je ostao ziv, Otoka je imala grom gromova ekipu: Huso, Huma, Fasman goldzije, Haris, ja, Cinca, Jadranko, Sorn, Mide, Jasmin, Zlaja, Fiko i mladje snage Numan, Mitko, Pele. Bez Fike sve je to bilo drugacije i presao sam na Sportski. Nisam se prevario, proveo divne dane, godine igrajuci sa meni dragim ljudima. Hvala svima.               U Veroni sam bio1986 kada su bili prvaci ali tada selektor Zoka nije stavljao u ekipu nas sa sportskog centra. Sve  ekipe uzivaju moj respekt ali igrati u to vrijeme turnire je bilo kao ratno stanje kad se uvede (Fis Gol jedini imao postena sudjenja), pogotovo okolna Sarajevska predgradja, gdje lokalni serifi su vladali kao npr. Vogosca, Ilidza i Pale. Na Fis golu je bilo lakse biti prvak nego u tim mjestima. Srecu sam imao i bio prvi u svakom od tih ali igrajuci u Vogosci  za Mili (da bi izbacio ekipe u Vogosci moras biti uvjerljivo bolji jer ako si priblizan gubis sigurno). Na Ilidzi za Davor (pokojna legenda Fudo Svrakic me pozvao jer im je Muha tada bio povrijedjen). Cijena je bila velika ali slatko smo proslavili to prvo mjesto. Cak sam dobio batina od ekipa koje smo izbacili a nisu mogli podnjeti Sarajlije prvaci Ilidze. Pale su specifican turnir, guraju te, tapsu, pljescu do finala a tada pakao: babe, dede iz publike te gadjaju kamenjem, psuju svima (osim meni, jer imam za njih perfektno ime). Na palama(ne mogu ni velikim slovom napisat ime tog sela toliko se zgadio cijelom svijetu) moja ekipa Cengic vila2  je igrala deset puta finale i uvijek gubili. A jedne godine valjda im dosadili bili, puste nas da budemo prvi! Danas 2014 se pitam koliko sam bio idiot da bi igrao po  svima tim vukojebinama. Fudo legenda nije nikada dozvolio da Davor igra na palama. U to vrijeme ekipa je dobila kostur od Faika, Terze, Zoke, Vake i mene a samo smo se popunjavali sa pojacanjima (Dado, Gosa, Shifto, Zube, Miki, Mujo Jasar, Tica, Nino i Svabo). Tada smo promijenili ekipu i igrali Dado, Golub, Terza, Goran, Klacar, Gosa, Sifto, Mujo, Zube i nakon njih upali su u ekipu Vlado Kigen (pokoj mu dusi), Fico, Zeka kao predhodnica nove generacije sa  sportskog u kojoj su jos bili Zuti, Amir, Drasko, Dzapo, Srle, Prco, Sale, Nikola! A kada je rijec o sportskom zelim jos da dodam: Kemo i Mujo su bili uzori svima koji su igrali na sportskom.

Uspjesi najveci su: od 565 Ekipa na Kutiji Sibica 1984 bili cetvrti a izbacili mnoge favorite tada kao Grahorova (kasnije Uspinjaca), Xanadu, Tina Spansko, Koncar, Dudovo bure. Moguce da bi uzeli trece mjesto da je igrao Zoka (iskljucen u ranijoj utakmici). U Bosankom brodu na ponocnom turniru izgubili u finalu od Djure Dzakovica iz Slavonskog broad (bolje da smo izgubili, ostalo smo zivi i zdravi svi hvala bogu, koji idioti tamo zive). Finale se igralo u 4 ujutro a dvorana krcata. Ali svi pijani ko stoka i provociraju sukob. Igrali smo i na Cetinju na prvenstvu tadasnje drzave i srecom izgubili jer tamo publika salje malu djecu da te gadjaju kamenjem. Ako odgovoris tada dolaze malesni crnogorci od dva metra da te prebiju. Srecom Ramiz gazda Bordo 9 spoznor tada vidio to i ustedio nam batina. U Porecu na medjunarodnom turniru smo igrali za Leptir iz Zagreba a igrali u finalu i izgubili (opet se ponovilo da je Golub bio sprijecen da igra radi iskljucenja), vise nego slucajno da izbace tada naseg najboljeg igraca. Sastav tada je bio: Rada, Ja, Golub, Hoso, Toma, Zube, Corluka, Dzeta, Omazic i trener Novo Popovic.

Da dodam nastup za reprezentaciju turnira Fis-Gol koji smo imali na turniru gradova u Beogradu 1987 godine. Toliko o malom nogometu. Ustvari, to nije bio turnir reprezentacija gradova, nego samostalni koncert Fuada Svrakica Legende koji je odusevio ne samo publiku u Beogradu nego i nas koji smo igrali sa njim.

U velikom sam igrao za Slobodu Svrakino dugo,dugo…… bio cak i trener junora (da se pohvalim mali Kunic je bio igrac prve klase nakon toga).Jednu polovinu sezone igrao sam za Srednje (Faik me nagovorio). Otisao u FK Bosna ali kada dodjes u bilo koji Drugi klub iz Slobode lose ti se pise. Dokazano kasnije da tadasnji trener (FKBosna) nikada nije bio veliki trener.

U FK Sloboda sam igrao sa mnogo velikih igraca: Faruk Saric, Slobo, Cuna, Celja, Zelo, Kiko, Svaljek, Boban, Kico, Keco, Crni, Gafic,Vile i kasnije Ahmetovic, Cincovic, braca Cebo, Vesa, Beja, Gopoja, Nuno,  Janko, Kurpi, Hiba, Ahmo, Goran, Kemica Madjun i mnogi drugi.

Meni danas 2014  godine sve to izgleda kao neki lijepi san i trudim se takvog ga zadrzati. A stranica Fis Gol je super zamisljena stranica . Ali da nije bilo tog usranog rata i mrznje. Ovako izgleda po meni zalosno, pojedinci se sakrivaju, citaju, a strah IH je pisati???????2014 je.

I pozdravljam sve koji su igrali sa mnom zajedno u mojim ekipama.Poseban pozdrav i pocast BiH odvojio za ljude koji su izgubili zivot a igrali su zajedno sa mnom na Sportskom centru Cengic vila1:

Legende moje : pokojni Keli Vidovic, Kigen Vlado, Ljupe Ejub, Ferko, Prajs, Peso, Mikica, Enes, Taljanovic Kemo, Cinca, Ramiz , Mika, Kljuka(legenda iz Svrakina). Pored navedenih, zelim da se sjetim sarajevskih legendi koji su i nama iz malog nogometa puno znacili: Fudo Svrakic, Davorin Popovic – Pimpek, Zoran Glasovic - Zdero.......svima veliko hvala sto su bili dio mog zivota!

Zivim na Floridi u USA, polako se ide ka penzionerskom zivotu.

Pozdrav svima,

Rajko

 

FOTO ALBUM - RAJKO DUGANDŽIĆ:

 

                                  Malonogometni pocetci vezani za naselje Pavla Goranina (Svrakino selo)

 

         Ekipa Zraka na igrama vojnih firmi u Cacku 1982. Naravno sa Prajsom u ekipi samo mozes biti prvi.

 

                   Ekipa Bordo 9 Kutija sibica Zagreb 1984. Najveci uspjeh ekipe, trece mjesto.

 

                                                   FK Sloboda, iz igrackih dana

 

                                     FK Sloboda, Rajko Dugandzic kao trener juniora

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version