FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

NURKO SENDEROVIC: Te sezone smo dobili sve utakmice u ligi

Ja sam igrao od 1968 do 1971 za pionire i juniore Sarajeva, onda sam presao u Zelju 1971, trenirao sam neke amaterske ekipe u Poljskoj, gdje sam zivio, jedno vrijeme.

Pocinjao sam zajedno u generaciji Nijaza Ferhatovica-Brke, Hadzibegica, Predraga Pasica, Roberta Kosara, Vahida Avdica, znaju oni mene svi.

Imao sam nekoliko starih slika koje je radio legendarni fotograf Adem Bjelonja ali sam ih izgubio prilikom preseljavanja. I ova koju sam objavio je malo ostecena na cosku.

U ovoj ekipi u kojoj sam igrao Boro Tesanovic i Miodrag Skrbic su bili najbolji igraci. Te sezone smo dobili sve utakmice u ligi, sve do jedne a Sarajevo smo dobili 4:1 na Grbavici i na Kosevu 1:0. Eto tako smo igrali, sta reci vise, presing ko Ajax u to vrijeme, malo sale. Nisam dugo nikog vidio iz te generacije, ja sam davno odselio iz Sarajeva, ako vidis Boru Tesanovica ili Zorana Culjka pozdravi ih...

U to vrijeme su treneri juniora u Zelji su bili Boris Braculj, Vjekoslav -Lujo Kranjc, Vasailije Ciko Radovic. Treneri su se mnogo vise respektovali nego danas, fudbal je bio mnogo bolji i kvalitetniji. Zeljo je te 1972 g bio prvak drzave, ispred C.Zvezde koja je 1971 g dogurala do polufinala Kupa sampiona.

 

Stadion Kosevo, 22.4.1972, Juniori FK Zeljeznicar, Sarajevo-Zeljeznicar 0:1, Strijelac gola Miodrag Skrbic.
S lijeva na desno stoje: Dodig Zeljko, Boro Tesanovic, Poljo Mustafa, Sehovic Fahrudin, Culjak Zoran, Mitrovic Zeljko-Gilmar, Skrbic Miodrag(malo ostecena slika) Cuce: Hondo Edin, Senderovic Nurko, Nikolic Cvijan, Karalic Suad, Kojovic Vlado
Trener: Vjekoslav- Lujo-Kranjc

Pozdrav raji sa Hrida, tu sam zivio prvih 5 godina zivota, blizu stare zelj.stanice Bistrik, imali smo kucu!

Nurko

                                                        

STA TRAZIO, TO I DOBIO

U zelji da dopunim ovaj prilog o Nurki Senderovicu sa vise podataka, jer mi se ucinio nekako nedorecen, obratio sam se Nurki za dodatne informacije. Zelio sam saznati da li je on igrao mali nogomet/fudbal u vrijeme dok je trenirao u FK Zeljeznicar i za koju ekipu, raju. Pored toga da li je igrao poslije kada je izasao vani i na kraju da li zna informacije o saigracima iz tog perioda sa kojima je igrao. Gdje su, sta rade, te da li ima informacija o Zoranu Culjku, Bori Tesanovicu, Miodragu Skrbicu ili Suadu Karalicu. Prvi i drugi navedeni su me posebno interesovali, jer sam sa prvim, Zoranom isao u osnovnu skolu(i sutali, naravno) a sa Borom sam vezan preko malog fudbala. Odigrali smo mnogo utakmica, jedan protiv drugog, u vrijeme Malog Wemblija (gdje je sada okretaljka za 2 tramvaj) na C.Vili I. Obicno smo se sastajali u finalima turnira, koji su bili organizovani u periodu 1967 – 1970 godine.

Na ova moja pitanja Nurko mi odgovori:

 "vozdra zelmljce! ja sam kada sam napunio 18 g, zavrsio karijeru,ja se ne bavim nicijim biografijama, ni pelea ni krojfa ni eusebia ni maradone, tako da ne mogu ti nista reci o skrbicu, culjku, karalicu, tesanovicu, dodiku, koji su velike fudbalske velicine isto kao i ismet bajric, braco hadziosmanovic mufid zimic koji su igrali u vratniku, sedreniku, hridu, saobracajcu itd...1981 g ja sam dobio poziv da igram u USA mali fudbal i isao sam tamo, malo igrao, mene su interesovale dobre koke, zene, wiski, lova, putovanja, london, paris, warszawa; dok se nisam ozenio, otvorio sam kasnije lokal u Poljskoj, bar, nije meni fudbal u zivotu sve...pozdrav..."

Nekada nije dobro ni puno pitati. Sta sam trazio, to i dobio!?

AM

 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version