FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

SENAD KRUPALIJA – DUGOGODISNJI IGRAC DAVORA

Zahvaljujuci Sarajku Hrapovicu – Sari pronasao nas je Senad Krupalija – Coco (na fotografiji prima pehar), dugogodisnji malonogometas ekipe Davor iz Sarajeva.

Coce se sjecamo jod od pocetka naseg tradicionalnog turnira kojeg smo organizovali za 6. April, pocev od 1977 godine. On se druzio sa igracima Ljubljanske banke a i igrao povremeno za tu ekipu koja je ucestvovala na tom turniru radnih organizacija. Kasnije, kada je ta ekipa pocela da nastupa pod imenom Davor on je bio njihov redovan clan. Senad nije bio igrac prve postave ali je bio dio ekipe i ulazio po potrebi.

Kao i vecina raje iz tog perioda koja je znala “sutati” Coco je pokusao da napravi karijeru u poznatim sarajevskim prvoligasima, FK Sarajevo je bio njegov izbor. Sjecanja Krupalije na taj period:Ja sam ti 1957 godiste. Prosao sam kompletnu fudbalsku skolu Sarajeva pod vodstvom Franje Bozura, Marka Bilica, Branka Popovica, Stipica, pa do Srbe Markusevica u generaciji Mehmeda Janjosa, Predraga Pasica, Faruka Hadibegica, Mirze Kapetanovica, Mirsada Santica, Radomara Kenica, i drugih jako dobrih igraca. Znas kad me pitaju sta mi je najvise zao u zivotu, ja kazem to sto nisam postao fudbaler. Malo sam bio zivlji nego ostali, tako da sam sve to napusto pred potpis sa Sarajevom. Negdje sedamdesetih sam otisao u Pofalicki. Igrao sam malo za juniore i onda su me prebacili u prvi tim gdje su tada igrali Gaga, Midza, Kilke, Kavaz, Sopan, Tepe i da sada ne nabrajam. To je tada bila druga liga zapad. Poslije te starije generacije jos u Pofalicki dolaze Santa, Raso Popčvic iz Sarajeva, gdje Jovo Radovic pravi dobru ekipu za tada jaku republicku ligu. Jaca bila nego danas ova liga. Malo sam isao u Rudar iz Velenja sa Sprecom, bio mjesec i vratio se sa Sepijem u Pofalicki. Malo se jos igra, al’ nista posebno i tu se zavrsava veliki fudbal.”

Mali fudbal Senad je igrao, pored Davora, za Azaro i Veronu. Medjutim, najvise je postigao kao clan Davora. Osvojio je prvo mjesto na posljednjem prvenstvu bivse drzave, 1991 godine u Skoplju.

“ Pa, Skoplje je bilo posto smo osvojili ligu BIH, koju ste vi organizovali, otisli smo na prvenstvo Jugoslavije u malom fudbalu gdje smo uz veoma jake ekipe a pogotovo domacina osvojili prvo mjesto. Na penale, koji su bili za infarkta. U regularnom vremenu je bilo 3-3. Haris Dinovic je tad bio direktor ekipe, uz neizostavne Muhameda Poricanina i Kenana Sahinagica. Trebalo se ici na evropsko klupsko prvenstvo u Spaniju ali potrefi nas rat, tako da smo ostali u Sarajevu.”

       Ekipa KMF Davor, nakon osvojenog prvog mjesta. Senad Krupalija – Coco, cuci cetrvrti sa lijeva.

Vazno je istaci za igracku malonogometnu karijeru Senada Krupalije je to sto je on zajedno sa jos jednim poznatim malonogometasem, takodjer clanom Davora, popularnim Bimbom - Jovan Milosevic, igrao na turnirima u Njemackoj. Tacnije to je bilo u gradu Sindelfingenu a odnosi se na period 1984 – 1987 godina i na internacionalni turnir pod pokroviteljstvom “Mercedesa”, koji su Senad i Bimbo, zajedno sa ostalim clanovima ekipe osvojili tri puta za redom. O ovom turniru, Coci i Jovanu Milosevicu – Bimbi zelimo posebno pisati.

  Ekipa Sarajevo, trostruki pobjednik turnira u Sidelfingenu, Njemacka. Senad Krupalija i Jovan Milosevic, stoje peti i sesti s lijeva.

Na pitanje sta misli o nasem turniru i stranici koju vodimo sada, Senad nam je rekao: “ Sve najljepše, posebno ostalo u sjecanju prvo mjesto ’89, pobjeda nad Odeonom. Odlična stranica, svaka čast. Danas se ne igra mali fudbal, kao što se igralo prije. Pozdravljam sve koji su učestvovali tada na turniru.”

Senad Krupalija – Coco zivi u Sarajevu, penzioner a najvise slobodnog vremena provodi u caffeu kod Kule u Hrasnom, gdje ponekad caskaju o igranju malog fudbala, nekad i sad.

REDAKCIJA

Foto: Odlucujuca utakmica na gradskom prvenstvu protiv KMF “RIO” na kojoj je KMF Davor pobjedom trasirao put ka republickom a potom jugoslovenskom sampionu 1991. Poznati igrac a sada trener Mehmed Bazdarevic – Mesa daje upute igracima Davora: s lijeva sjede, Mehmed Janjos – Cala, Senad Krupalija – Coco i Predrag Pasic – Paja.

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version