FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

ZILIC MEHMEDALIJA: DOBRA STARA VREMENA

Uživao sam u malom fudbalu i do svoje 48 godine igrao 4-5 puta sedmično kao mladić ali sam imao tešku povredu zadnje lože i pauza je bila duga ali eto opet se pomalo igra, onako za raju.

Od ljeta 2011, kada sam podnio ostavku na sve dužnosti u FS KS a bilo ih je dosta, slabo pratim dešavanja iako imam stalno neke pozive da se vratim .. ali kako, gdje i s kim raditi ...svi gledaju samo interes.

 

Najvise me sada okupira Biznis liga, tu ima ima malo strarije raje .. uglavnom su to mlađi igrači iz firmi ili ekipe angažuju još po nekog igrača da bude takmičenje zanimljivije... Uglavnom ja sam jedan od nastarijih koji se tamo vrte a 51 mi je tek. Organizator lige je SPORT CENTAR a direktor je Hadis Zubanović. Lutrija BIH je jedan od pokretača i začetnika ove lige i pored BH Pošte jedini stalni učesnik.

 

Da se vratim na mali fudbal i nasa vremena. Lutrija BiH je osnovala svoju fudbalsku ekipu sada već davne 1970 godine.Glavni krivac za to je tada mlađašni Šefik Serdarević,danas pomoćnik g.direktora,koji je okupio solidnu ekipu koja se počelatakmičiti na raznim turnirima koji su se tada održavali u našem gradu ali i okolini.

Pored ovih turnira Lutrija BiH je bila redovni učesnik na sportskim igrama radnika lutrijskih organizacija bivše Jugoslavije gdje je postizala izvanredne uspjehe. Na popularnim Lutrijadama koje su se održavale od 1973 do 1991 godine Lutrija BiH je ubjedljivo najviše puta osvajala prvo mjesto.I našoj ekipi je uvije bilo svestranih sportista pa su osim u fudbalu,vrlo često osvajali vrijedne nagrade i u drugim sportskim disciplinama – plivanje,trčanje na 100 metara,stoni tenis,šah,povlačenje konopca a i naše drage kolegice su se isticale u streljaštvu i pikadu.

Sredinom osamdesetih godina došlo je do određene smjene generacija i  smanjenja je aktivnosti ekipe pa je ista učestvovala na pojedinim turnirima i par puta na FIS golu ali bez većih rezultatskih uspjeha.

Za ekipu Lutrije BiH igrala su poznata imena malog fudbala u gradu Sarajevu, koja govore sama za sebe. Sigurno da imena kao sto su: Serdarević Šefik, Serdarević Refik, Janjić, Dalipagić Edhem, Šabanović Suad, Markov Davor, Fako Hadžiosmanović, Pilavđić Fahrudin, Medan,  Bajraktarević Salih,  Hadžić Mehmed, Kestendžić Ibrahim, Šimić Slobodan, Fudo Švrakić, Faruk Švrakić, Rade Simić i Hikmet Šlaki... kod svih ljubitelja malog fudbala iz tog perioda.                     Poslije moja generacija, koju sam predvodio a u kojoj su igrali: Milivoje Kovačević, Darko Krmek, Faruk Ahmić, Marko Jakić, Željko Kajmaković, Muhamed Glotic, Sabit Šljivo, Osmanagić Ferid, Đeletović Neđeljko...

Trener ekipe je bio popularni Đorđe Đorđević – Đole, koji je bio istaknuti sportski radnik i nije nastupao za Lutriju BiH ali je uspješno kao trener vodio ovu ekipu od 1970 do 1985 godine.            

Došao sam mlad u Lutriju BiH i evo već trideset godina aktivan član.Do 2008 redovno igrao na brojnim turnirima i sportskim igrama a od tada preuzeo vođenje ekipe i do sada imao niz uspješnih rezultatima sa mladom generacijom.

 

A kao gledalac ... pratio sve utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar od 1966 - 2010 i ne idem više na utakmice Premijer lige ali idem na utakmice koje se igraju u "Evropi" i obavezno na svaku utakmicu reprezentacije .. iza mene su hiljade i hiljade utakmica i imam ogromno iskustvo .. u toku rata 1993 sam bio ranjen i sedam mjeseci prikovan za krevet i štake pa sam tada pravio svoj album o fudbalu koji je raritet ,,, imam mnogo uspomena na Sarajevo i Želju od postanka do 1992 bezbroj slika i izvještaja koje malo ko ima ... sačuvano od zaborava ..

Nikada nisam bio klubaš iako mi je Bordo boja izuzetno draga ali o plavcima koje poštujem, znam sve ..znam svakog igrača ,istoriju kluba.. i nikad nisam pljuvao po njima... moj idol kao momku koji je počinjao igrati fudbal je bio pokojni Škija, iako je tada u Sarajevu igrao također reprezentativac Rajković ..ali ... u moj vrijeme nije bilo mržnje ..gledao se kvalitet a danas samo klupska pripadnost ... vrlo često se svađam sa sinom koji ne razumije moje shvatanje sporta, jer on ima 25 godina i ne znam da li se više raduje pobjedi Sarajeva ili porazu Želje ..

Dobra stara vremena kada se i u Fisu i na Kovačima, Metalcu, Č.Vili . itd, igrao fudbal za raju, za dušu i prestiž su na žalost prošlost …

Pozdrav svim iskrenim ljubiteljima sporta, malog fudbala posebno,

Mehmedalija Zilic

 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version