FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

SLAVISA TERZIC: PUNO MI JE SRCE

Terzic Slavisa - Terza je bio jedan od boljih sudija na turniru u malom fudbalu Fis-Gol a 1988 godine proglasen je za najboljeg sudiju. Ljubiteljima fudbala je poznato da je Slavisa imao veoma uspjesnu igracku karijeru, igrao je za FK Igman Ilidža od avgusta 1968.godine, do jeseni 1979.godine.
FK “Igman” je u to vrijeme, kuda dosezu ova sjecanja, vodio trener Krosnjar. Golman je bio Kovacevic Mladen (rezerva Muradif Saran), centarhalf Karabatak Zivko, veznjak Tomic Aco, lijevi bek Cenanovic Muhamed, desni bek Jeftic Marko, drugi centarhalf Lubura Darivoje, desno krilo Duran Salih, zadnji vezni Cefo Fuad, centarfor Maric Jovica, i dvojica prednjih veznjaka, Slavisa Terzic i Lukacevic Muhidin. Bila je to odlicna ekipa Igmana koja je vrlo uspjesno igrala svoju debitantsku sezonu u Republickoj ligi BiH, a to je bilo 1974.godine kada su u Jugoslaviji rasformirane cetri druge lige, pa je vecina drugoligasa ostala u Republickoj ligi. Kvalitet ekipe FK Igman je dosao do izrazaja, odigrana je vrlo uspjesno sezona, tako da su takmicarsku 1974/75.godinu zavrsili na devetom mjestu.
Terzic je svojim zapazenim igrama stekao mnoga priznanja a svakako jedno od vecih je bilo igranje za amatersku reprezentaciju BiH na susretima Republika i Pokrajina u Jajcu 29.11.1974.godine. U toj utakmici, Bosna i Hercegovina je porazila reprezentaciju Srbije sa 5-1, za reprezentaciju su nastupili: Omanovic (Rudar Kakanj), Cerimagic (UNIS Vogosca), Kreso (UNIS Vogosca), Aleckovic (Pofalicki Sarajevo), Repcic (Sloga Doboj), Lukovic (Igman Ilidza), Lubura (UNIS Vogosca), Terzic (Igman Ilidza), Becirevic (Rudar Ljubija), Cukteras (Borac Capljina) i Nargilic (UNIS Vogosca).
Nakon uspjesne igracke karijere Slavisa Terzic ostaje u fudbalu, nastavlja karijeru kao fudbalski sudija. I tu se pokazao kao veoma kvalitetan. Sigurno u samom vrhu svoje generacije. Pogotovo kada se radi o malom fudbalu, mi ovo mozemo da tvrdimo. Ostaje u sjecanju da smo se Mladenu Utjesanovicu, predsjedniku Komisije za delegiranje sudija, obracali sa zahtjevom da nam neke “teske” utakmice sudi bas Slavisa Terzic. On je to opravdao, sudivsi bez greske, finale Fis-Gol turnira 1990, izmedju ekipa Sunce i Davor, kao i finale drugog Republickog prvenstva izmedju ekipa Mostarske kise i Davora, 1991 godine.
Terza je sudio na svim turnirima malog fudbala koji su se u to vrijeme odrzavali u Sarajevu. Mi imamo namjeru da ga zamolimo da nam iz svog igracko - sudijskog aspekta, kroz seriju nastavka, malo detaljnije objasni kako su sudije u to vrijeme gledale na mali fudbal. Mi znamo da “poznatije” sudije, bar u pocetku, nisu htjele rado da sude mali fudbal.
Iskoristili smo priliku da postavimo Slavisi nekoliko pitanja vezanih za nas turnir.
Sjecanja na turnir Fis-Gol83-91: “ Divne uspomene, ali nažalost mnogo toga sam zaboravio, samo sam siguran u to da je to bio, igrački, najjači turmir u malom fudbalu u bivšoj Jugoslaviji. U dva navrata sam prisustvovao na nekoliko utakmica na zagrebačkom turniru, ali nije bilo ni za porediti sa našim veličanstvenim turnirom, Pogotovu zadnja tri, četiri turnira, prije početka rata.
Misljenje o web stranici: “ Samo naprijed, čuvajte i njegujte ovu stranicu radi mladih zaljubljenika u fudbalsku igru i radi nas starih koji smo imali sreću i privilegiju da budemo neposredni učesnici ovog neponovljivog turnira. Mogu samo reći da sam na raspolaganju za dalju saradnju, ako ikako mogu pomoći Adnanu i njegovim saradnicima, koji realizuju sve što nam je ponuđeno na ovoj stranici.
Da li zelis da se sjetis i pozdravis nekoga iz malog nogometa/fudbala iz onog perioda putem nase rubrike? “ Puno mi je srce, samim tim što imam mogućnost da se oglasim na ovim stranicama, pa pozdravljam sve ljude, koji me se sjećaju po divnim danima provedenim na fudbalskim terenima BiH i šire”.
Slavisa Terzic sada zivi u B. Luci, penzioner je ali, naravno, bez sporta ne moze. Delegat i kontrolor je na utakmicama druge lige Republike Srpske, grupa Zapad.
Zahvaljujemo se sudiji Slavisi Terzicu na dostavljenim fotografijama i video snimku finalne utakmice drugog Republickog prvenstva iz 1991 godine, na spremnosti da saradjuje i na zelji da nam pomogne da ova stranica bude kvalitetna.
 
Iz sportskog albuma Slavise Terzica, dio prikazujemo ovom prilikom a ostatak u ostalim nasim rubrikama u toku mjeseca novembra.
 
 
 

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version