FIS GOL 83-91

Switch to desktop Register Login

KUCA SLAVNIH - EDHEM DALIPAGIC

Zelimo da sa vama dragi posjetioci stranice saradjujemo po svim pitanjima u vezi malog fudbala i turnira Fis-Gol83-91, pa tako i u vezi izbora najboljih pojedinaca turnira u svim kategorijama. Mi smo vas u nekoliko navrata pozivali da nam dostavite svoje prijedloge a Mehmadalija Zilic i njegovo drustvo iz Lutrije BiH su bili konkretni i predlazu nam njihovog najboljeg igraca Edhema Dalipagica za Kucu slavnih – kategorija igrac.

Kako je Dalipagic Edhem – Edo i po nasim evidencijama i kriterijima medju prvih dvadeset igraca malog nogometa/ fudbala u periodu 1970 – 1994 godina prihvatili smo prijedlog da se ovaj vrsni igrac nadje u nasem elitnom razredu najboljih malonogometasa grada Sarajeva.

Ponovo pozivamo sve posjetioce stranice da nam dostavljaju svoje prijedloge za sve kategorije koje mi imamo u rubrici Kuca Slavnih – igrac, trener i predstavnik ekipe.

 

 

Golman, Đorđević Đorđe, Serdarević Šefik, Fako Hadžiosmanović, Edhem Dalipagić, Kestendžić Ibrahim, Faruk Švrakić, Fudo Švrakić, Rade Simić i Hikmet Šlaki.

 Ova ekipa Lutrije BiH bila je, po nama, jedna od najboljih ekipa u gradu Sarajevu u periodu 1970 - 1980 godina.

Zelite da vise procitate o Edhemu Edi Dalipagicu, podjite na nasu rubriku Kuca Slavnih. Nas saradnik Mehmedalija Zilic je napisao posebnu pricu o malonogometnom majstoru Edi Dalipagicu.

REDAKCIJA

TURNIR U MALOM FUDBALU "FIS-GOL"

Ova stranica je za iskrene ljubitelje malog nogometa/fudbala. Da li se sjecate drustva iz Privredne banke Sarajevo – udruzene banke, koje je u period od 1977 – 1991 godine u Sarajevu organizovalo mnogobrojna takmicenja (turnire, lige, UKMF, prvo prvenstvo BiH…) u malom fudbalu? Mi se vracamo, ponovo smo sa vama. Ovaj put smo tu da generacije koje su bile akteri tih desavanja podsjetimo na ta vremena i dogadjaje. Istovremeno, mi zelimo i spremni smo da pomognemo buducim generacijama koje se bave organizacijom malonogometnih takmicenja, naravno, ukoliko je njima nasa pomoc potrebna. Sve u cilju da bi mali nogomet dobio status koji zasluzuje u porodici sportova.

FIS-GOL 83-91. Turnir u malom fudbalu FIS-GOL je svakako bio jedan od najvecih i najpopularnijih a mnogi kazu i najbolje organizovano takmicenje u malom fudbalu prije rata u Bosni i Hercegovini. Turnir je bio tradicionalan, odrzavan devet puta u period od 1983 - 1991 godine u Sarajevu, prvih godina odrzavan u popularnom FIS-u a potom u KSC “Skenderija”. Na njemu su nastupali sigurno najbolji igraci i ekipe koje je BiH imala u to vrijeme a zabiljezen je nastup igraca i ekipa iz drugih nasih bivsih republika. Turnir je organizovao Organizacioni odbor koje je delegiralo Drustvo za sport i kulturno-zabavne aktivnosti Privredne banke Sarajevo – Udruzene banke.

MALI FUDBAL/NOGOMET. Mali nogomet/fudbal je dio tradicije ljudi u Bosni i Hercegovini. To je sport kojim je opsjednuto svako malo dijete jos u njegovom odrastanju. Rijetki su djecaci a u zadnje vrijeme i djevojcice koje nisu sutale lopte u raji. Kada je organizovanu prvo zvanicno takmicenje u malom fudbalu i koje donio prva pravila igre nisu nam poznata ali mi u Drustvu za SiKZ aktivnosti PBS – udruzene banke smo zeljeli da taj sport sistemski uredimo i organizujemo tako da dobije sve atribute jedne sportske discipline. Imali smo problema ali ne samo mi u Sarajevu i BiH, nego i u ostalim centrima bivse nam drzave zbog toga sto FSJ i FS BiH nisu zeljeli da mali fudbal priznaju i kao takav prihvate. Sve sto smo pokusavali dug niz godina bilo je bez uspjeha dok Miljan Miljanic i odgovorni u to vrijeme u FSJ nisu konacno dozvolili da se mali fudbal legalizuje i bude dio Saveza. Bilo je to 1988 godine a FIFA je mnogo ranije to uradila, sto cemo vidjeti iz priloga koji vam pripremamo. Nas predstavnik je izabran za clana Komisije za mali fudbal FSJ. Ubrzo nakon toga mi smo pokrenuli inicijativu i organizovali 1999 godine Udruzenje klubova malog fudbala Sarajevo sa tendencijom da isto uradimo na nivou BiH.

OSTALI SADRZAJI. Pored naseg osnovnog cilja, FIS-GOL-a i malog nogometa, mi zelimo na ovoj stranici da govorimo o znacajnim dogadjajima iz ostalih sportova a na osnovu ukazane potrebe o dogadjanjima koji doprinose sveukupnim boljim odnosima gradjana Bosne i Hercegovine. Afirmisimo dobra djela, pogotovo ona koja se cine za dobrobit svih, bez obzira ko i za koga to radi. Svijet je “mali”, zivot tako kratak i s toga ucinimo sve da nam bude sto ljepsi i raznovrsniji. Zelimo da konkretno afirmisemo ovo sto govorimo, te cemo, pored ostalog, na nasim stranicama pricati i predstaviti vam uspjesne pojedince i talente iz svih oblasti a pogotovo ako je rijec o igracima malog nogometa. Pratiti cemo i sve druge aktivnosti koje pozitivno djeluju, te pomazu da nase zivljenje bude bolje i sadrzajnije. Pridruzite nam se sa svojim misljenjima, prijedlozima, komentarima i pitanjima. Nasa adresa je Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Copyright by FIS GOL 83-91.

Top Desktop version